„Това е ключова индустрия за България", увери Богданов

След взрива в складовете край Карнобат - Министерският съвет разпореди проверки, които касаят безопасността на обектите от военната промишленост. Във ВМЗ „Сопот” отиде и министърът на икономиката Богдан Богданов.

„Държавата е взела всички необходими мерки, за да се повиши сигурността на производството и на хората в отбранителната промишленост”, заяви Богданов. 

Отново горя оръжеен склад на Емилиян Гебрев (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според икономическия министър ще има допълнителна охрана, включително и с жива сила на подобни складове и цехове. Продължават да бъдат водени разговори, тъй като Военнопромишленият комплекс е ключов за българската икономика. Ще има посещения в обекти в Казанлък и в Трявна, стана ясно от изявлението пред медиите.

„Хората и производството работят на максимални нива на сигурност. Държавата ще предприеме всички необходими мерки, за да обезпечи сигурността на заводите, както и до момента е било. Няма в момента потенциален риск за производството, то работи на максимален капацитет”, обясни Богданов. 

По думите му допълнителни мерки са предприети още вчера. В рамките на деня е осигурена охрана и извън периметъра на склада, с подкрепа и от МВР. „Имаме възложени допълнителни мерки за сигурност във всеки един от комплексите, които работят”, обясни Богданов.

Взривове и пожар в оръжейни складове край Карнобат (СНИМКИ)

Всички складове, в които има отбранителна продукция са проверени и са взети всички нива на сигурност, повтори той.

„Това е ключова индустрия за България и е много важно държавата да подкрепи с целия си потенциал и капацитет предприятията, независимо дали те са държавни или частни. Отбранителната индустрия в България работи на максимален потенциал - нека да кажем така, бихме могли да увеличим допълнително капацитетите, но това е въпрос вече на конкретни сметки и тук става въпрос и за доставка на материали и допълнителни нива на сигурност”, каза Богданов.

Според главен комисар Атанас Илков, директор ГД Национална полиция, днес ще започне оглед на местопроизшествието. „Ние ще имаме възможност да изведем и факти и обстоятелства, които са свързани с извършителя на престъплението, ако говорим за външна намеса”, каза Илков.

„На този етап не можем да изключваме никакви версии, защото все още не сме започнали огледа на местопроизшествието”, обясни директорът на полицията. Той увери, че след направения огледа на местопроизшествието и след съпоставяне на фактите и обстоятелствата с миналогодишния инцидент, тогава може да се правят паралелни изводи.

 


По-късно от Министерството на икономиката и индустрията обясниха, че министър Богданов е посетил производствените бази на „Вазовски машиностроителни заводи” ЕАД в Сопот и на “Арсенал” в Казанлък, съвместно с гл. комисар Атанас Илков, директор на Главна дирекция “Национална полиция” и Емил Ангелов, началник сектор Контрол по общоопасните средства при ГДНП. Заедно с тях бяха и представители на Министерство на отбраната, както и заместник-председателят на ДАНС Станислав Станчев.

„Ще засилим полицейското присъствие, така че да има една по-голяма сигурност в районите, в които военно-промишленият комплекс осъществява своята дейност. Там, където установим, че има нужда от допълнителен ресурс - няма да го пестим, за да гарантираме по-голяма сигурност в производството и в населените места, където се осъществява тази дейност”, обяви Илков. 

Още утре трябва да бъде направен анализът след посещенията във военните заводи, след което веднага ще бъдат съгласувани мерки и подкрепа за сигурността във военната индустрия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook