Той не вижда признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие

Краткият бунт на руската наемническа група „Вагнер” през уикенда показа слабостта на руското ръководство. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

„Разбира се, това е демонстрация на слабост”, каза той по време на пресконференция в базата за обучение Пабраде в Литва. И допълни: „Това също така показва колко трудно и опасно е за президента Владимир Путин да разчита на наемници, което всъщност се обърна срещу него”, добави той.

СЛЕД БУНТА НА „ВАГНЕР”: Реакциите на световните лидери

„Това показва крехкостта на руския режим, но не е работа на НАТО да се намесва в тези въпроси, това е руски въпрос”, подчерта Столтенберг.

Генералният секретар на Северноатлантическия пакт допълни, че не вижда признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие, но Алиансът остава нащрек.

На съвместната пресконференция в Пабраде, в която участваха литовският президент Гитанас Науседа, Столтенберг и германският министър на отбраната Борис Писториус стана известно, че Литва е поискала от германците, нидерландците и французите ротационно разполагане на средства за противовъздушна отбрана.

СЛЕД ЕДНОДНЕВНИЯ БУНТ: "Вагнер" се изтегля, неясно е местоположението на Пригожин (ОБЗОР)

Балтийската страна се стреми до 2026 г. да изгради необходимата инфраструктура, за да може в нея постоянно да бъде разположена германска бригада от около 4000 военнослужещи и техните семейства, допълни президентът.

„Опростяваме процедурите, за да можем да завършим изграждането на инфраструктурата до 2026 г. Но няма да се разсърдя, ако министърът на отбраната финализира нещата през 2025 г.”, каза той пред репортери на съвместната пресконференция.

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Пламен Йотински, БТА