Вчера издадох заповед за усилване на охраната на предприятията, на които съм принципал, заяви военният министър

„Вече няколко пъти изпращаме помощ на Украйна, първоначално фокусирайки се върху хуманитарната и защитните средства. След решението на НС в края на миналата година, МС беше задължен да изпрати такава помощ. Един пакет вече е и изпратен с решение на служебния кабинет, ние взехме решение за изпращане на втори пакет”. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в ефира на "Здравей, България".

Той подчерта, че е трудно да се изчисли точната стойност на помощите. „Говорим за неща, които са купувани при една друга икономика, при изкуствени цени. Техният ресурс изтича след няколко години. А сега те са необходими на украинската армия, годни са. Някои от тях ще минат определени проверки”, каза министърът. И добави, че за всичко направено, България ще бъде компенсирана финансово от съюзниците.

Българското правителство одобри нов пакет военна помощ за Украйна

Списъкът на нещата, които изпращаме, е поверителен.

„Всичко е в резултат на анализ на военното ръководство. То не нарушава нормативите за поддържане на запасите от различни средства. Имаме възможност да осигурим и подготовката на българската армия”, каза още военният министър. Вчера той е информирал украинския си колега за взетото решение за помощта.

Страната ни готви и друго решение за включване в инициативата на ЕС за предоставяне на 1 млн. 155-милиметрови боеприпаси. Тя се развива в три направления. Първото е за предоставяне на боеприпаси от съществуващите в складовете на армиите на страните членки на Евросъюза. Страната ни обаче няма такива. Второто направление, обясни Тагарев, е за възстановяване запасите от такива боеприпаси. Третото – да се увеличи производственият процес.   

 

„Тиери Бретон посети ВМЗ-Сопот, за да види какви са възможностите за инвестиции на европейски средства и разширяване на производството. Ние казахме: „Не”. За мен няма никаква логика”, каза още Тагарев.

„Говорим за инвестиции в нашата отбранителна индустрия - това е целта ни в момента. Когато бъдат направени тези вложения, ще можем да произвеждаме и за украинската армия, ако войната продължи толкова дълго, и за нас, и за други армии”, каза Тагарев.

Според него няма логически доводи за твърдението, че оказването на помощ на Украйна ще ни въвлече във война. „Подкрепата за нуждаещата се страна намалява риска за страните от НАТО и ЕС. Приключването на войната в ситуация, изгодна за Русия, няма да утоли жаждата ѝ за територии”, категоричен е Тагарев.

Тагарев: Никога не е ставало въпрос за изпращане на български военни в Украйна

Според него в момента върви „масирана кампания на манипулация, дезинформация и откровенни лъжи”. Една от фалшивите новини е, че ще изпращаме войници в Украйна.

„За съжаление в тази пропаганда се включват и лидери на парламентарно представени партии. Политиците са наясно какво е решението на НС, а то казва: обучение на украински военни медици у нас и инструктори, които да работят или на наша територия, или в други страни на ЕС, за да участват в подготовката на украински военнослужещи. Това се интерпретира целенасочено от лидери на политически партии в парламента”, каза Тагарев.

На закрито заседание на комисията в НС му е бил зададен въпрос с термина „жива сила”. Въпросът бил поставен от човек от БСП. „Въпреки че уточних детайлно, същият термин беше използван и от Корнелия Нинова в телевизионно интервю. Това е пряко в интересите на Кремъл”, каза Тагарев.

Преди 10 дни, когато Тагарев бил в Брюксел, там не били коментирани триъгълни сделки, при които България да даде свое старо оръжие на Украйна и да получи ново от съюзници в НАТО.

„Фокусът се измести, новият е коалиция „F-16”. В нея участват много страни, които разполагат със самолети и такива, които не разполагат. Тя е за предоставяне на летателни машини и за подготовка на екипаж. Другата коалиция е за ремонт на бронетанкова техника. Това вече е във фокуса на вниманието”, каза Тагарев.

Той коментира и взрива в оръжейните складове в Карнобат. В понеделник той е издал заповед за усилване на охраната на предприятията, на които е принципал.

„Не получихме ясни и категорични отговори за причините за предишни взривове. Сега те се случват много удобно. Тръгна и пропаганда по руска линия, поета от прокремълски движения у нас, че това било партизанска кампания”, каза Тагарев.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.