Прокурорската колегия никога не е обсъждала оставката му

Нов епизод от сагата с освобождаването на Иван Гешев. През Facebook той поиска Висшият съдебен съвет изрично да гласува оставката му като магистрат, а не само да я приема за сведение. Какво означава това – прокурор ли е още Гешев въпреки заявлението му, че не иска да се връща в държавното обвинение?

Стоян Нешев за процедурата по отстраняването на Гешев и решението на върховните магистрати

С Facebook пост Иван Гешев обяви, че оставката му като прокурор 9 дни не е гласувана от Висшия съдебен съвет. На 19 юни Прокурорската колегия прие за сведение заявление от Гешев, че не желае да бъде възстановен като прокурор. Но повече така и темата не беше разглеждана. Затова днес Гешев запита прокурор ли е все още.



„И ако все още съм прокурор с пълни права - дали мога да арестувам някого, например някой от разследваните в момента политици?”.



Отговори му един от членовете на Прокурорската колегия.

„Прокурорите в България не арестуват. В България прокурорите могат да направят предложение до съда да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража” по делата, които са им възложени в качеството им на наблюдаващи прокурори”, заяви Огнян Дамянов, член на Прокурорската колегия на ВСС.

И обясни, че досега ресорната колегия никога не е обсъждала оставката на Гешев, а само заявлението му, че не иска да се връща във Върховната касационна прокуратура. Но посочи при какви условия се подава оставка.

„За да бъде някой магистрат, трябва да има решение на съответната колегия, въз основа на това решение той да има акт за встъпване в съответния орган. Едва тогава магистрат може да подаде оставка, тъй като заема определена длъжност, ако не заема такава длъжност, няма как да подаде оставка”,  обясни Огнян Дамянов.

ВСС днес сложи точка и на един друг казус – отказа освобождаването на Ясен Тодоров като заместник-директор на националното следствие. Поне засега.

Така Тодоров остава на поста. Мотивите - директорът на националното следствие няма правомощие да иска освобождаване на свой заместник. Такова право има само главният прокурор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.