Лидерът на ГЕРБ настоя за разговори с Асен Василев

Със забележки, но в доста умерен тон, Бойко Борисов с първи коментар по предложения от управляващите бюджет. От коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” също направиха крачка назад от категоричната си позиция по отношение на евентуално коалиционно споразумение.

Борисов за лидерската среща: Колкото по-бързо я забравим, толкова по-добре

От ГЕРБ-СДС обявиха, че имат забележки към план-сметката, изготвена от Асен Василев. Моментът за критики обаче не бил сега. „Първо да разговаряме с него и след това, ако може, да се отстранят забележките. Най-важният инструмент, който подкрепя законодателната и управленската програма, е бюджетът”, посочи лидерът на ГЕРБ.

От думите му пролича и тихо примирие след дни наред напрежение между лидерите. „Във вторник от ПП-ДБ категорично заявиха, че стоят зад думите си да има ротация и правителството да продължи да работи”, добави лидерът на ГЕРБ.

От Брюксел премиерът Николай Денков потвърди, че полага усилия за дълъг живот на правителството и е готов да предаде щафетата на Мария Габриел.

„Аз правя и ще правя всичко възможно да си извървим етапите. Да работим заедно с Мария Габриел. Така че да стигнем до ротацията. Има много неща, които не зависят от мен и те са в Народното събрание”, посочи премиерът. 

От ПП-ДБ обаче не отстъпват от седемте условия за гарантиране на реформаторска програма. „Те са в сила и не от миналата седмица, а от самото начало на тази конструкция. Дискусията по тях продължава”, уточни Христо Иванов.

След Борисов, и Иванов призна, че наред е добрият тон. „Аз не бих очаквал твърде много разведряване, защото управлението ще бъде сложно. Фактът, че има разговор и преминаваме към структуриране на този разговор, е добра новина”, смята той.

Борисов оцени високо факта, че Илиана Иванова е избрана да защити позицията на български еврокомисар. „Би трябвало да я поздравим. Това, че имахме и втори кандидат - Даниел Лорер, показва колко много потенциал има в България за хора, които отговарят на тези изисквания”, подчерта той.

От ГЕРБ не виждат проблем в това и двете коалиции да издигнат кандидати за шеф на БНБ, а гласуването в пленарната зала да стане ясно кой да заеме поста. „Просто им се учудвам… Да вземат тогава БНБ. Щом искат - да я вземат”, заяви още Борисов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.