Според американското разузнаване той е знаел за планове за метеж на шефа на Вагнер Евгений Пригожин

Според съобщения в руските медии руският генерал, който може би е знаел преди това за бунта на групата "Вагнер", е бил арестуван от силите на реда в Кремъл.

The Moscow Times, независим новинарски сайт, цитира два източника, близки до руското Министерство на отбраната, които потвърдили, че генерал Сергей Суровикин, който преди това ръководеше инвазията на Москва в Украйна, е бил арестуван.

Новината идва в момент, когато американски служители, пожелали анонимност, заявиха за The New York Times, че Суровикин е знаел за планове за метеж на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Кремъл отхвърли ген. Суровикин да е знаел за бунта на „Вагнер”

Според The New York Times не е ясно дали Суровикин е помогнал за планирането на бунта на Пригожин или кога е научил за въстанието.

The Moscow Times отбеляза, че слуховете за ареста на генерала за първи път са се появили в неделя, след като това беше съобщено от руския военен блогър Владимир Романов.

Евентуалното задържане на Суровикин е знак за опита на Кремъл за чистка на нелоялни към руското министерство на отбраната, докато Владимир Путин се опитва да се възстанови от предизвикателството на Пригожин, според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

„Ако руските власти наистина са арестували Суровикин, тогава Кремъл вероятно ще използва Суровикин и неговите приближени като изкупителна жертва, за да обяснят публично защо руската армия и руският апарат за вътрешна сигурност реагираха зле на бунта и за да оправдаят потенциална ревизия на руското военно ръководство“, се посочва в ежедневната оценка на ISW за руско-украинската война.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.