Той обвърза процедурата с конституционната реформа

Министърът на правосъдието ще поиска ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор. Причината е делото в КС по искане на Иван Гешев за това, допустимо ли е главен прокурор да се избира и освобождава с 13 гласа? Това са промени в закона, които влязоха в сила дни преди Гешев да бъде освободен от поста.

Въпреки, че тепърва ВСС ще решава, как да продължи с избора на нов главен прокурор, оттам вече се чуват мнения, че процедурата трябва да бъде спряна до решението на Конституционният съд. А то трябва да сложи точка на спора с какво мнозинство се избира и освобождава обвинител номер едно.

Конституционният съд допусна питането на Иван Гешев законно ли е отстранен

„Има обвързващо действие по отношение за това, как ще бъде избран следващият главен прокурор. И ще гласувам, ако бъде внесено такова предложение, да се спре процедурата до произнасянето с решение на КС”, заяви Даниела Марчева, член на Съдийската колегия на ВСС.

А правосъдният министър обвърза процедурата с конституционната реформа, чийто проект щял бъде готов през юли.

„Промените в Конституцията съществено ще засегнат статута на главния прокурор, ще е със значително променени правомощия, няма да председателства ПК. Т.е. съвсем различна концепция за тази институция, така че би било абсурдно да се избира в този контекст нов главен прокурор”, каза Атанас Славов.

Правосъдният министър ще атакува назначението на Сарафов като главен прокурор

И очерта времева рамка. „Минимум 1 месец трябва да мине от внасянето на проекта до гласуването до първото гласуване по него, И след това в зависимост от мнозинството да се стигне, за 3 месеца или за 5 месеца, до окончателно решение”, добави той.

Поправките, по думите на правосъдния министър, ще бъдат в посока „орязване“ на правомощията на главния прокурор и намаляване на мандата му от седем на пет години. И докато тепърва ще се решава кога ще се избира главен прокурор, адвокатът от Хасково Божидар Колев, който вчера се самопредложи за главен прокурор, обясни пред камерата ни защо го е направил.

„Аз винаги съм живял с мисълта, че ще дойде този момент и го чаках, откакто напуснах прокуратурата през 1998 г., и ето той дойде. Много ми е трудно да кажа какво ще направя, най-вероятно няма да направя нищо. Но след като събера достатъчно информация, след като се анализира информацията в прокуратурата, без съмнение някои неща ще бъдат направени”, заяви Божидар Колев, адвокат, самопредложил се да бъде кандидат за главен прокурор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.