Сред подписалите текста са Бойко Борисов, Никола Минчев и Делян Пеевски

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната - Демократична България” и ДПС с обща декларация към Висшия съдебен съвет - да спрат процедурата за избор на нов главен прокурор. Очаква се дебатът в пленарната зала да бъде следващата седмица, но критиките дойдоха още днес.

Сред подписите, положени под текста, са тези на Бойко Борисов, Христо Иванов, Никола Минчев и Делян Пеевски.

„Не се месим в работата на съдебната власт. Отправяме само и единствено апел. До приключване на промените в Конституцията, както и до окончателното произнасяне на Конституционния съд по вече образуваното и  висящо пред него дело”, обясни Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

Правосъдният министър внася жалба срещу назначението на Сарафов за главен прокурор

Делото беше образувано след питане на Иван Гешев - може ли с 13 гласа във ВСС да се избира и освобождава главен прокурор.

„Много по-легитимен ще бъде избор, който да бъде от обновения кадрови орган, отколкото от сегашния, който не показа и с избора си на изпълняващ длъжността главен прокурор, че е способен на един обективен, безпристрастен и качествен избор”, смята Никола Минчев от ПП-ДБ.

Сътресенията в прокуратурата се преплетоха с въпроса - има ли политическа намеса в съдебната власт.

„Някак си ни се струва, че няма легитимност за седем години напред да се предреши този избор от един съвет, който е с изтекъл мандат. Ние просто ги призоваваме. Решението е тяхно - ние не се месим в съдебната власт. Смятаме, че това е разумното да не прибързват с този избор”, е мнението на Делян Пеевски от ДПС.

Конституционният съд допусна питането на Иван Гешев законно ли е отстранен

На готвения призив към ВСС, „Възраждане” и ИТН отговориха с критики. Корнелия Нинова написа във Facebook: „Съдебната реформа приключи, но подмяната продължава”.

„Конституционна реформа, която се прави от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, не може да бъде подкрепена, защото виждаме първия неин зародиш - удобството да не бъде избиран нов главен прокурор, защото сегашният е изключително удобен на тази коалиция”, посочи Петър Петров от „Възраждане”.

„То е ясно, че е политическо вмешателство. Иван Гешев беше избран с политическо решение. Беше махнат с политическо решение. Политиците в този парламент винаги са искали да се бъркат в съдебната система”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

Гешев: Девети ден Прокурорската колегия не се произнася по искането ми за оставка

Днес беше направена и нова заявка.

„Ще ускорим работата по промените в Конституцията”, каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

„До края на юли месец можем да бъдем готови с проект за изменение на Конституцията”,  добави Назарян.

Депутати не изключват вероятността за ново изменение в Закона за съдебната власт и сега заложеният срок - до 3 месеца да бъде избран нов състав на ВСС, да бъде удължен, за да мине конституционната промяна и след това да бъде избран нов главен прокурор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.