Каква е схемата и как да разпознаем истинските дарителски сметки

Измамна схема в социалните мрежи събира пари от името на онкоболно дете. За това сигнализира една от популярните платформи за дарения у нас. Фалшивата кампания е успяла да натрупа над 80 хиляди лева. Случаят ще бъде предаден на Прокуратурата.

Събраните пари не са стигнали до измамниците и вече са преразпределени в други благотворителни инициативи, според желанието на всеки отделен дарител. Схемата е работила по следния начин - с платформата за дарения са се свързали хора, представящи се за роднини на болно дете, отглеждано от самотна майка. Показват се редица снимки и фалшива медицинска документация от болница във Виена.

„Пише ви една изключително отчаяна мама, която спешно има нужда от вашата помощ. С Андрей бяхме поставени пред две изпитания наведнъж - онкологична диагноза, последвана от това, че неговият татко ни напусна без причина и оттогава нито веднъж не се поинтересува от собственото си дете".  С тези думи започва призивът за спасяването на Андрей, борещ се - според представената версия - с тумор в мозъка.

„Беше перфектно подготвено. Имаха медицинска документация. Ние им изискахме допълнителна документация, те я дадоха. Отговаряха на конкретни медицински въпроси”, обясни Павел Андреев, учредител на фондацията.

Комуникацията води жена, представяща се за леля на детето.

„Напълно стандартно и от тяхна страна добре подготвено - винаги някой друг близък до семейството води кампанията, защото семейството се занимава с лечението на човека и е трудно да говори. Те плачеха по телефона и обясняваха, че трябва да спасим детето”, разказа мъжът.

Въпреки документацията, от платформата търсят болницата във Виена, за която се твърди, че провежда лечението. От там отговарят, че нямат такъв пациент. След като е спряна на сайта на платформата, схемата продължила в социалните мрежи, разказва Павел Анреев.

За 2 месеца: Откраднаха 12 кутии с дарения за дете с аутизъм

„Конкретно тези хора в събота, две седмици след като ги хванах, отново стартираха измамна кампания, този път с други снимки и с лична сметка”, допълни Павел Андреев.

От Българския дарителски форум, които стоят зад единният номер за дарения - DMS, призовават дарителите към критично мислене, когато попаднат на зов за помощ във Facebook.

„Да търсят обратна информация - кой стои зад всяка една кампания, кой е инициаторът, да се ориентират кои са другите, които подкрепят. Дали този апел е свободно летящ в социалните мрежи или зад него стои организация, която е свързана професионално с филантропията”, поясни Теодора Бакърджиева,  изп. директор на Български дарителски форум.

От 6 години Кристиян Цанов е ежемесечен дарител. Надява се подобни измами да не откажат дарителите.

„Такива неща се случват във всяка една сфера на живота ни. Не може да позволим на един злонамерен опит да попречи на дарителството и на правенето на добро за хората. Нуждаещите се са хиляди и ако ние не им помогнем, то няма да има към кого да се обърнат”, коментира той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.