Утре ще има серия от предупредителни шествия на униформените

Синдикалната организация на служителите на МВР готви протести. За пореден път полица и пожарникари настояват за по-високи заплати, запълване на незаетите щатни бройки, както и за по-добра екипировка и униформи. Протестът им е първи за новото правителство.

10% увеличение на заплатите. За това настояват от синдикалната организация на служителите на МВР.

„Не можем да го приемем по няколко причини. Кризата с мигрантите продължава и се засилва, очакваме нови пикове. Кризата в Украйна също продължава. Кризите водят до сериозни затруднения в работата на полицаите и обедняването им. 0% увеличение на заплатите приемаме като гавра. Под 10% ръст на възнагражденията е недопустимо”, заяви Валентин Попов, председател на Синдиката на МВР. И разкри, че утре ще има серия от предупредителни шествия, като ще бъдат включени средствата за светлинна и звукова сигнализация. 

Депутатите изслушват вътрешния министър

"Между първо и второ четене на приемане на бюджета могат да се очакват и национални протести. На новоназначен полицай основната заплата е 1333 лева. МВР се нуждае от дълбока реформа, а част от нея е политиката по доходите. Професията в момента не е атрактивна", смята той. 

„ Аз не знам дали дефицитът е основна пречка за влизане в Европейската зона, но предполагам, че в Европа държат и на сигурността, а по този начин сигурността се подлага на риск. При нас двама души работят за трима, да не говоря, че и технологично изоставаме много, което се компенсира пак от колегите, че униформите са проблем вече 15 г. най-малко”, заяви Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

Националният синдикат „Огнеборец” също изрази несъгласие с факта, че в новия бюджет на МВР няма достатъчно пари за издръжка на структурите. С колко не достигат средствата за осигуряване безопасната работа на пожарникарите и поддръжката на спасителната техника, какви действия ще предприемат те?

Лидерът на КНСБ в града Боянка Димитрова обясни, че има заложени 6 млн. по-малко за издръжка и 9 млн. по-малко за капиталови разходи в новия бюджет на МВР. "Очакваме от пожарникарите да ни помагат и да спасяват животи, но нямат добри условия да работят. Исканията са за увеличение с поне 15% на разходите за издръжка на МВР. Ще се направят проучвания сред работещите и ще се предприемат съответните действия", заяви тя.

За момента служителите на противопожарната служба не обсъждат протести. В МВР обаче са готови, след предупредителния протест да организират и национален протест в столицата, ако пари не бъдат предвидени до Първо четене на бюджета.

„Ако някой може да си спомни период от около година, през който да са загинали 7 полицаи при изпълнението на служебните си задължения, нека каже кога е било това”, каза Валентин Попов.

Повече гледайте във видеото.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.