Инициативата се прави в подкрепа на планинския туризъм

„Хижа на годината” 2023  е инициатива, която има за цел да стимулира планинския туризъм и да подкрепи родните хижи и заслони.

„Историята на „Хижа на годината” започва още миналия век, когато се е провеждал този конкурс. Той се провежда и до днес, но в по-тесен кръг. Тази година за първи път се опитваме да го направим по-мащабно.Идеята дори не е самият конкурс да бъде мащабен,а да обърнем внимание на хижите, на тези, които имат нужда да станат по-добри, на изоставените хижи”, разказа Иван Панчев, инициатор на конкурса „Хижа на годината”.

В България има стотици хижи. Голяма част от тях са занемарени.

„Може би имиджът на този туризъм не е достатъчно добър, което за нас е странно, защото в световен мащаб, това е наистина нещо, което се цени много, хората да бъдат сред природата и наистина мрежата от хижи, които имаме дава прекрасна основа за това”, разказа още Иван Панчев.

През последните 30 години поддръжката на хижите е много трудна.

„Много от тези обекти са останали без собственици, без хора, които да вложат достатъчно отношение. Намален е и туристопотокът.Едно е хижа с автомобилен достъп, друго е без такъв достъп, трето е заслон”, уточни още инициаторът на конкурса.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.