Разказва „Дойче Веле”

Човечеството трябва да се научи да се справя с глобалното изменение на климата и неговите последствия. С метеорологичните аномалии, с проливните дъждове и бурите, с изчезването на планинските ледници, със смъртта на коралите. Все още можем да се подготвим с това. Как?

Коралите са особено силно засегнати от изменението на климата. 90% от кораловите видове ще изчезнат, сочи ново проучване. А кораловите рифове са важни. Само в Азия те осигуряват храна за един милиард души. Австралийското правителство иска да предостави милиарди за спасяването на Големия бариерен риф - съкровище, което няма аналог, съкровище, което има опасност да загубим. Но има ли какво да се направи?

Почти всички планински ледници по света ще са се стопили до края на този век. Това показва на скоро публикувано проучване. Това означава, че запасите от питания на вода стават оскъдни и то не само в близост до планините. И нивото на морето се покачва. Алпите губят своите ледници. Без незабавни мерки за защита на климата, почти всички от тях ще се стопят до края на този век. Има ли какво да се направи?

Всяка година пожарите унищожават милиони хектара гори по света. В процеса се отделят почти 8 милиарда тона въглероден диоксид, около 20% от глобалните емисии, екологични щети с колосални размери и при това опустошителни икономически.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.