Те настояват за увеличение на заплатите

Символични протести на служителите в МВР в цялата страна започнаха от вторник. Протестите се организират от синдикалната федерация. Служителите в министерството искат в новия бюджет да бъде заложено минимум 10% увеличение на заплатите им, като засега недоволството им ще бъде само предупреждение към правителството.

Ако исканията им не бъдат чути, от Синдикалната федерация имат намерение да направят и национален протест между двете четения за Закона за държавния бюджет. В понеделник настояването за увеличения на възнагражденията беше попарено от финансовия министър Асен Василев, който заяви, че това няма как да се случи.

Василев: Няма да има увеличение на заплатите в МВР

В 8.00 ч., с включени сирени и светлини, полицаи и пожарникари в София и Русе излязоха на демонстрация с искане за по-добра екипировка и униформи. Те настояват и за запълване на незаетите щатни бройки. В Хасково също излязоха на демонстрация пред противопожарната служба. Недоволството не прекъсна работата в МВР. 

"Всяка година сме забравени. Всяка година трябва да подсещаме министерството, че ни трябва някакво увеличение, за да покриваме минималните изисквания и ръста на инфлацията", заяви старши пожарникар Тодор Велчов. 

От синдикалната организация на служителите в МВР отговориха на финансовия министър, чийто сметки не предвиждат увеличение на полицейските заплати.

"Преди година и половина министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков, който обяви 98 процента приключила реформа. Сега г-н Василев казва, че сме нереформирана система. Малко противоречие се получава. Още тогава казахме, че реформа в МВР не се е състояла", подчерта Вергил Христов, заместник-председател на УС на СФСМВР.

Освен 10-процентен на ръст на заплатите, работещите в системата искат нови униформи и свободните щатни бройки да бъдат запълнени.

30 полицаи от районното управление в Костинброд отговарят за сигурността на повече от 60 000 души.

„Обслужваме две общини, едната е гранична. Миграционният натиск е огромен, а се налага да работим с един екип за двете общини”, каза Марияна Михайлова, председател на синдикално дружество „185” към РУ-Костинброд.

"Над 20 процента според нас е недокомлектът в МВР и то в най-ниските нива. Там, където са хората по улицата – това са полицаите, пожарникарите. Има места в страната, където на пожар отиват по двама огнеборци", посочи Христов. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.