На какво се дължат рекордните горещини на Острова?

Докато у нас се борихме с лошо време и наводнения през последния месец, свикналата на дъждове Великобритания е преживяла най-топлия юни в историята си. Според местни еколози ставащото там е толкова необичайно, че може да доведе до измиране на риба и отказ да се отглеждат някои култури. 

Необичайно топлото време климатолозите свързват с глобалното затопляне. Това е второ поредно горещо лято в Великобритания. Миналата година термометрите там отчетоха стойности до 40 градуса. Експертите на Острова разчитат на суперкомпютър, който прави моделиране за месеци напред и казват, че вероятността за сериозни горещини през юли и август е два пъти по-голям.

Испания е в хватката на първата гореща вълна за годината (ВИДЕО)

Средната температура през юни е била 15,8 градуса - сравнително ниска, защото се мерят и нощните, и дневните стойности. Но това се случва за първи път в историята на страната или поне, откакто се правят записи за климатичните стойности - от 140 години насам. 

Има рекорден брой съобщения за умряла риба във водоемите. Това се свързва с по-малкото кислород, тъй като нивата на реките спадат. Още на 26 юни в Югоизточна Англия беше въведена забрана за поливане с маркучи. Глобата за нарушителите е 1 000 паунда. В някои училища водата свърши и учениците бяха пуснати в принудителна ваканция.

Фермерите пък вече обмислят дали да не садят култури, които не изискват толкова много вода, например лавандула.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.