Разказва "Дойче Веле"

Всякакви форми и цветове, твърда или мека, прозрачна, нечуплива и еластична. Пластмасата е евтина за производство и предлага разнообразие от решения за ежедневна употреба.

Но има една уловка. Има все повече от нея, а тя не е биоразградима.

Вместо да се разтвори, се разпада на все по-малки микрочастици. Толкова малки, че накрая вече не могат да се видят с просто око.

Пластмасовите частици плуват в океаните и се натрупват в почвата. В крайна сметка, пластмасата се озовава в телата ни – чрез водата и храната, която приемаме.

Микропластмасите се откриват дори в човешката кръв. Как да извадим пластмасата от водата? Как роля могат да изиграят паяците? И как растенията реагират на микропластмасата в почвата Отговори на тези вижте във видеото. То е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.