При археологическата работа на обекта вече са открити доказателства за съществуването на над 400 селища

Открити артефакти в древен град на маите хвърлят нова светлина върху цивилизацията и възможните й връзки с други културни групи.

"Когато започнах разкопките в този район през 1978 година, мислехме че маите от предкласическия период са били ловци и събирачи. Кой би си помислил, че там има пирамиди, високи 80 метра? Отговорът е никой!", заяви Ричард Хансен. доктор по археология.

Дълбоко в джунглата на северна Гватемала се намира археологическият обект Мирадор, който датира още от 1000 години преди новата ера.

"Мирадор например е бил преди Рим. Възможно е да е бил най-голямата столица в света в периода на разцвета си със 132 кв. км монументална архитектура", разкри Хансен.

Археолози от гватемалската фондация за антропологични и екологични изследвания, откриват в селището керамични плочки. Те разкриват предполагаеми връзки с олмеките - една от най-ранните цивилизации в района на Мезоамерика, управлявала Кампече и Юкатан в днешно Мексико.

Археолози откриха диск, изолзван от маите за игра (ВИДЕО)

"Първите обитатели на низините са гледали какво правят олмеките, а олмеките са знаели за маите и е имало известна конкуренция помежду им", обясни археологът.

Находките се отнасят към средната и късна предкласическа епоха на маите, от около 1000-та до 350-та година. преди новата ера. Това датира тези артефакти на около 500 години преди цивилизацията на маите да достигне своя връх.

"През 300-та година преди новата ера, когато е бил първия им апогей, те вече са имали доста сложно градоустройство и са били устроили цялата си система на препитание, за да поддържат голям брой население", подчерта Карлос Моралес Агилар, доктор по археология.

"Има само пет световни цивилизации, които се считат за основаващи човечеството. Това са цивилизациите, които са основали своя писменост чрез, която да записват историята си - китайците, жителите от долината на река Инд, месопотамците, египтяните и маите", посочи още Хансен.

При археологическата работа на обекта вече са открити доказателства за съществуването на над 400 селища, разположени на площ от 132 кв. м. Тези открития предполагат, че археологическият обект Мирадор може да е бил важен метрополис в периода на разцвета си.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.