Украинският президент вероятно ще се срещне и с българския си колега

Премиерът Николай Денков потвърди, че украинският президент Володимир Зеленски пристига в България в четвъртък сутринта. Той ще кацне в София с правителствен самолет. Новината българският министър-председател съобщи по време на директно включване, в което отговаряше на въпроси на граждани.

Зеленски идва у нас по покана на правителството, но е предвидена среща и с президента Румен Радев. Денков каза, че той лично се е обадил в администрацията на държавния глава и ги е информирал за предстоящата визита. „България няма нужда от институционални войни, има нужда от успокояване. От друга страна - не може да си затваряме очите, когато някоя държавна институция прекрачи границите”, каза премиера в отговор на въпрос за напрежението между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

За войната в Украйна

Премиерът увери, че към момента няма реална опасност за България. „70 години след Втората световна война има световен ред и границите не бива да се нарушават. Ако един агресор успее на едно място, това ще изкуши всички останали агресори да се опитат да направят същото и на други места. Втората причина за това да оказваме подкрепа на Украйна е свързана с България. Страната ни беше обявена за вражеска държава на Русия, без да е направила каквото и да било. Интересите на България са войната да свърши, като се възстановят границите отпреди агресията”, каза Денков.

„България не „отглежда" украински бежанци. Имаше някакви опити за злоупотреба, но те са пресечени. Говорим за майки с деца, които няма как да се включат в пазара на труда. Голяма част от тях се надяват да се върнат в родината си. В Германия и Полша се надпреварват как да включат украинските бежанци в тяхната икономика”, обясни Денков. 

Той каза още, че не вижда как Русия ще спечели войната в Украйна. "Въпросът е как ще завършат преговорите за мир, когато двете страни седнат на масата”, каза премиерът той.

За „Лукойл”

„България ще има нов представител в „Лукойл”. Там има системен проблем. Нашият представител не подава актуална информация", заяви Денков. И допълни, че Министерството на енергетиката подготвя критерии за провеждане на конкурс и избор на следващ представител в рафинерията.

"Очаквам в следващите месеци да има нов представител на страната. Говорихме и с представители на руската компания, че в края на следващата година трябва да се направят промени в технологиите. Тогава изтича дерогацията за работа с руски петрол. Въпросът е как да съчетаем ограниченията заради войната в Украйна с технологичните промени и данъчните облекчения", каза Денков. По думите му очакваме от „Лукойл” план за догодина. "Въпросът е как да се реализират промените в технологиите, когато изтече дерогацията, за да не работим с руски петрол", уточни той. 

Запитан дали ще има улеснение за гражданите, за да могат сами да произвеждат ток, той каза само, че има поевтиняване на технологиите.

По темата за евентуално заработване на втора ядрена централа в страната ни той обясни: „Планираме да има 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Трябва да се актуализира енергийната стратегия. „Проектът „Белене” за нас няма никаква основа”, обясни Денков.

Приоритетите на кабинета

„Приоритет номер едно е борбата с нелегалната миграция, но трябва да бъде борбата с наркотиците”, каза премиерът. И добави, че изкуството и културата също ще получават сериозна подкрепа от страна на правителството.

За Шенген

Според Денков страната ни от една страна трябва да приеме законите, от друга – да избере хора с правилни морални качества. Когато спрем мигрантите на границата, трябва да убедим Австрия и Холандия, че те имат полза България да е вътре. "На една-две стъпки сме от това, трябва да ги извървим", обясни премиерът.

За доклада за върховенството на закона в България

Относно критиката от ЕК, че няма осъдителни присъди по високите етажи на властта, той обясни, че са нужни доказателства. „Скоро имаше отчет на Антикорупционния фонд – за последните години има само един служител на високо ниво, осъден за корупция. Проблемът е в правосъдната система. Това желание тя да се подобри, ще подобри живота на всеки”. 

За здравеопазването

Важно е да се въведе електронното здравеопазване, изтъкна премиерът. Според него така ще се оправят дисбалансите между доболничната помощ, частни спрямо общински болници, ще има яснота какво се финансира.

За образованието

Денков обори слуховете, че финансирането е намалено, но подчерта, че има нужда от допълнителни реформи.

„Най-спешната, най-належащата, е реформата в учебните програми и особено в учебниците. Тази многобройна фактология, дати, изпитването, което не е свързано с разсъждения”, обясни премиерът.

За инфраструктурата и тол таксите

До месец се очаква да бъде взето решение за актуализиране на методиката за изчисляване на тол таксите, съобщи Денков.

Той увери, че работата по магистралите „Хемус”, „Европа” и „Струма” тече. Довършвал се и проектът за АМ „Черно море”, по който върви отчуждаване на имоти. 

За войната по пътищата

Обсъжда се как приоритетно да се финансират местата с по-голяма концентрация на пътни инциденти. Разговори за това се водели с Регионалното министерство, каза министър-председателят.

Той коментира и промените в шофьорските курсове. Подчерта, че целта е обучението да придобие по-практична насоченост.

За чистотата на Черно море и летния туристически сезон у нас

Денков увери, че замърсяването в Одеския залив не е стигнало нито до България, нито Румъния.

„Има агресивна кампания за провал на туристическия сезон у нас. Тя идва отвън. Но бъдете спокойни, Черно море е чисто”, заяви премиерът.

За РС Македония

Премиерът изтъкна добронамереността на България и нуждата от защита на човешките права там. „За да започнат преговорите за членство в ЕС, те трябва да променят конституцията си. Стриктно ще следваме условията, дадени в т.нар. европейски компромис. Нищо повече не се изисква от тях, въпросът е дали те са готови да извървят този процес”, обясни той.

Той коментира и отказа на финансовия министър Асен Василев да увеличи бюджета за заплати в МВР, тъй като заплатите в други сектори също трябва да бъдат балансирани.

„Тази година е предвидено увеличение според възможностите на бюджета на две други места”, поясни Денков. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.