Кадровиците няма да обсъждат темата до произнасяне на КС по жалбата на бившия обвинител номер

Пленумът на ВСС спря процедурата за избор на нов главен прокурор. Кадровиците няма да обсъждат темата до произнасяне на КС по жалбата на бившия обвинител номер едно Иван Гешев, който атакува промените в ЗСВ и НПК. Според тях за избор и освобождаване на главния прокурор вече ще са нужни 13, вместо досегашните 17 гласа.

Министър Славов: Съставът на ВСС е проблемен

Почти месец след като беше предсрочно прекратен мандатът на Иван Гешев, Висшият съдебен съвет изслуша изпълняващия функцията главен Борислав Сарафов по твърдения за оказван натиск върху членове на Съвета. Той разказа как са образувани преписки срещу тях по сигнали от несъществуващи хора, или по медийни публикации, писани от служители в прокуратурата. 

"Ние трябва да се отърсим от лошите практики. С това този период от последните месеци, седмици и изобщо времето на г-н Гешев беше полезен. Той беше много вреден за прокуратурата. Той опростачи прокуратурата до едни незапомнени нива", коментира Сарафов.

Сагата "Осемте джуджета" също влезе в полезрението на ВСС, след като вчера именно Сарафов им изпрати справка за нарушения на обвинителите, работили по сигнала.

Правосъдният министър посочи, че ще предложи Пленума да извърши задълбочена проверка за констатациите в доклада.

"Те са използвали институцията като оръжие за разчистване на лични сметки и превземане на бизнеси", посочи още Сарафов.

За пореден път Сарафов обяви, че е жертва на доскорошния главен прокурор, който нарочно го извикал на среща в ресторанта "Осемте джуджета", на която не дошъл. Целта била да снима тогавашия си заместник в компрометираща ситуация.

"Аз съм жертва на така нареченото оперативно майсторство, с което охотно се хвалеше главния прокурор Иван Гешев", заяви още Борислав Сарафов.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.