Визитата на украинския президент беше определена като изключително важна за страната ни

При визитата си в България украинският президент Володимир Зеленски е дал нов списък с искана от Киев военна помощ, а България е обещала да я предостави. Уговорката - без да се накърняват нашите отбранителни способности. Опозицията продължи с острата критика и за евентуалната сделка с Украйна за ядрените мощности от АЕЦ „Белене”.

В списъка било включено всичко, без авиацията ни. Станало е въпрос и за системите ни за противовъздушна отбрана, както и за бреговите ракетни комплекси.

„Мога да кажа, че няма да бъде дадено нищо, което да застраши нашата сигурност. Обсъждали сме само възможности, при които България да се чувства защитена през цялото време”, подчерта премиерът Николай Денков.

„Украйна има огромни потребности. Войната върви с пълна сила. Те ползват хиляди снаряди на ден. Предоставиха ни нов, пореден, списък. Има всичко без летателни средства”, уточни министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Малко по-късно в кулоарите дойдоха нови разяснения от премиера: „Всичко, което е необходимо на България, за да защити небето си, ще бъде тук”, категоричен беше Денков.

ИСТОРИЧЕСКАТА ВИЗИТА НА ЗЕЛЕНСКИ: Благодарности, подкрепа, искри и договорености (ОБЗОР)

Министър-председателят обаче не изключи възможността да се търсят нови системи за противовъздушна отбрана. „Има такива възможности. България може би е изпуснала някои от тях при служебното правителство. Украинската делегация се интересуваше от бързите решения”, каза Денков.

В новия списък от Украйна от „Възраждане” видяха проблем. „Какви бракми ще ни осигурите на мястото на това, което ще предадем като бронирана техника. Нашият бюджет едва ли ще позволи да закупим такова огромно количество, с което да компенсираме липсата на качество”, пита Ивелин Първанов.

Другият сблъсък беше между премиера и БСП, а ябълката на раздора - съоръженията за АЕЦ „Белене”, обещани на Украйна.

„Освен че платихме едни пари, имаме изкопан гьол. Съответните реактори стоят там от години и няма никаква перспектива този проект да се случи, особено след започването на войната на Русия срещу Украйна е ясно, че трябва да се търси друго решение”, смята Денков.  

„Дотам ли се докарахте? Умните, красивите, модерните, интелигентните, академиците - да говорите с езика на Борисов, че „Белене” е гьол”, пита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Визитата на украинския президент стана повод и за подновяване на напрежението между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2. Денков изрази позиция за срещата между президентите Радев и Зеленски.

„Не бих искал да коментирам това, което се случва в Президентството. Мисля, че се видя сблъсък на две съвсем различни представи за света”, е мнението на премиера.

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ЗЕЛЕНСКИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.