Приемът му забавя развитието на болестта с 27%

Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри първото по рода си лекарство за забавяне на развитието на болестта на Алцхаймер -  "Leqembi".

То разработено от японската фармацевтична компания "Eisai" и базираната в САЩ "Biogen". FDA изисква върху опаковката на лекарството да бъде поставена информация, че страничен ефект от приема на този вид лекарство може да бъде оток на мозъка.

Почина легендарният певец и актьор Ед Еймс

"Leqembi" е първото одобрено лекарство, което не само действа при симптомите на болестта на Алцхаймер, но и забавя процеса на нейното развитие и влошаване на когнитивните способности. Клиничните изпитвания показват, че приемът му забавя процеса на развитие на болестта с 27% при пациенти с ранен стадий на заболяването. Лекарството вече е получило ускорено одобрение от FDA през януари, но е необходимо пълно одобрение, за да може да влезе в здравната система.

"Днешното действие е първото потвърждение, че лекарство, насочено към основния болестен процес на болестта на Алцхаймер, е показало клинична полза при това опустошително заболяване", заяви Тереза Буракио, изпълняваща длъжността директор на Службата по неврология в Центъра за оценка и изследване на лекарствата към FDA. 

Столична община връчи GPS устройства на деца със специални потребности и на хора с деменция

Болестта на Алцхаймер е необратимо прогресивно мозъчно заболяване. То бавно разрушава паметта, мисловните умения и в крайна сметка - способността за изпълнение на прости задачи. Конкретните причини за болестта все още не са напълно известни.

Новините на NOVA са в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Източник: БГНЕС