Това съобщи вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович

Компаниите са заявили търсене на близо 16 млрд. куб. метра газ във втория кръг на съвместно закупуване на синьо гориво от Европейския съюз, съобщи вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович.

Вторият търг на ЕС, за който ще се събират оферти от световни доставчици до понеделник, ще обхване доставките на газ до март 2025 г., посочи Шефчович.

Румъния става най-големият производител на природен газ в ЕС

ЕС започна съвместно закупуване на газ, за да помогне за запълването на хранилищата преди зимата и да съчетае пазарното влияние на страните членки. Идеята е те да не се конкурират една с друга на световните пазари, за да осигурят гориво, което да замени изгубените руски доставки. Въпреки първоначалния скептицизъм от някои източници в индустрията относно това дали компаниите ще използват схемата, ЕС изглежда ще надхвърли целта си да закупи съвместно около 13,5 млрд. куб. м газ.

Първият търг, приключил през май, вече натрупа искания от компании за съвместно закупуване на 11,6 млрд. куб. м. Обемите са малка част от общото търсене на ЕС за около 360 млрд. куб. метра, но имат за цел да помогнат на страните да се подготвят за още една зима с оскъден руски газ.

Шефчович каза още, че компаниите вече са подписали някои сделки по схемата на ЕС, но отказа да сподели подробности. ЕС свързва купувачите и продавачите на газ, но не участва в търговските преговори, които следват между компаниите за подписване на същинските договори.

Брюксел също така обмисля да направи постоянна съвместната програма за закупуване на газ и потенциално да я разшири в бъдеще, за да осигури доставки на водород или критичните суровини, необходими за разработването на зелени технологии.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.