Бившият министър на енергетиката в Украйна с коментар след посещението на Володимир Зеленски у нас

„Интересът на България към българските реактори на АЕЦ „Белене” е голям, защото Украйна има недовършени атомни електроцентрали. Но мисля, че ситуацията е по-сложна, защото тези реактори вече 20 години лежат на склад в България, трябва да се направи обследване и в ядрената енергетика има такова правило. Когато се монтира такова оборудване, заводът, който ги произвежда, трябва да даде гаранция, че тези реактори са нормални, цели и нямат дефекти и могат да се използват”. Това каза бившият министър на енергетиката в Украйна Иван Плачков в ефира на „РеВизия” във връзка с продажбата на реакторите на АЕЦ „Белене” на Украйна.

„Русия трябва да каже своето мнение за реакторите, но не мисля, че тя ще каже своето мнение. Също Уестингхаус може да направи изследване, но не мисля, че и това може да се случи. Тази сделка е много предварителна и не вярвам, че ще стигне докрай, както и че тези реактори ще попаднат в Украйна и ще бъдат монтирани там”, допълни Плачков.

„На президента Румен Радев мога да кажа да посети Украйна, да види Буча, Харков, Лвов, който беше бомбардиран, след това съм сигурен, че той ще си промени мнението и няма да казва, че е конфликт, а че е война. Ще си промени изцяло отношението към войната и към Русия”, така Плачков коментира срещата между украинския президент Володимир Зеленски и президента Румен Радев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.