САЩ ги изпращали заради недостига на снаряди

Някои съюзници на Украйна са против изпращането на касетъчни боеприпаси за украинската армия. Президентът на Съединените щати Джо Байдън защити решението си да бъдат доставени такива оръжия. Но повече от 100 държави участват в споразумението за ограничаването им. Част от тях са в НАТО. Те се обявиха директно срещу доставката.

От правителството на Испания заявиха, че касетъчни боеприпаси не трябва да бъдат изпращани в Украйна. Министърът на отбраната настоя, че на Киев могат да бъдат дадени други инструменти, за да се защитава от руската агресия. Британците бяха категорични, че никой не може да ги обвини, че не подкрепят Украйна, но остават на позиция, че касетъчните боеприпаси трябва да са забранени.

НОВИ БОЕПРИПАСИ ЗА УКРАЙНА: САЩ подготвят пакет с касетъчни бомби

„Обединеното кралство е част от конвенцията за забрана на производството и употребата на касетъчни боеприпаси. Стараем се да разубедим желаещите да ги използват”, каза премиерът на Великобритания Риши Сунак.

Според Марк Кансиан, пенсиониран полковник от морската пехота на САЩ, повечето съюзници участват в конвенцията за забрана на тези оръжия. „От друга страна, те непрекъснато настояват Съедиенените щати да помагат още повече на Украйна. Мисля че при сегашните обстоятелства, ще премълчат резервите, които имат”, допълни Кансиан. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.