В магазините в малките населени места няма и ПОС терминали

У нас броят на банкоматите в страната драстично намалява. Ако през 2016 година устройствата са били над 5700, то през миналата година са с около 800 по-малко. През настоящата броят им продължава да пада.

В Северозапада роблемът се задълбочава, чащото в населените места между Враца и Борован, както и в тези между Враца и криводол - няма банкомати. Хората се оплакват, че за да имат пари в брой трябва да пътуват до големия град, за да изтеглят пари. А ПОС терминали в магазините в селата няма. 

До съвсем скоро в село Баница имали банкомат. Преди около 2 седмици обаче банката си го прибрала и за него останали да напомнят само заварени с електрожен места върху решетката, към която бил прикрепен. Затова този месец възрастните хора ще трябва да пътуват около 30 километра в посока до най-близкия град, за да изтеглят парите си. Тези, които ще ги получат по пощата пък имат друг проблем.

"Пощата работи в момента само вторник и четвъртък. И сега се получава така, че пенсионерите вместо на 7, ще си вземат пенсиите чак на 11-и", твърди Людмил Игнатов, жител на село Баница. 

Това е така и в част от селата в община Криводол, а за общо 15-те населени места има само един единствен банкомат и то в града.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.