Те могат да помогнат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид

Изкопаемите горива се използват в нашите двигатели от десетилетия и замърсяват климата с емисии. Затова много държави решиха да забранят напълно новите автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 година.

Но устойчивите синтетични горива, така наречените е-горива, могат да помогнат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Такива синтетични горива се изследват в института „Паул Шерер” в Швейцария.

Екологичният учен Кристиан Бауер изчислява техния енергиен баланс. Това е от решаващо значение, защото синтетичните горива трябва да се произвеждат отделно.

„Те се произвеждат чрез изпомпване на електричество, например, за извършване на електролиза, така че да се произвежда водород. А водородът се превръща в тези синтетични въглеводороди, заедно с въглероден диоксид”, обяснява Бауер.

Е-горивата се нуждаят от водород. Той се получава от вода чрез електролиза. В допълнение към водорода е нужен въглероден диоксид, който може да бъде извлечен от въздуха и отново освободен при изгаряне.

В най-добрия случай е-горивата са въглеродонеутрални. Голямата уловка - нужни са ни огромни количества електроенергия от възобновяеми източници. „В момента е много скъпо. И ако искате да го разширите в голям мащаб, ви трябва много повече възобновяема електроенергия”, добавя Бауер.

За експерта по горивата Кристиан Бах най-голямото предимство е, че излишната енергия може да се съхранява в е-горива. Затова той вярва в тяхното бъдеще.

„Енергийните източници ще станат много по-евтини. Има и проучвания за това. Не толкова евтини, колкото електрическите батерии или водородните задвижвания за стандартно приложение, но на дълги разстояния те ще бъдат по-евтини. Със сигурност”, категоричен е той.

Електрическите задвижвания остават по-ефективни за автомобилите, но в авиацията е-горивата са единственият начин за намаляване на емисиите на въглероден диоксид. Ето защо синтетичният керосин ще излезе първи на пазара.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 13.30 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.