Коментар на Трайчо Трайков и Мартин Владимиров

„По време на арбитража настоявахме, че трябва да се търсят начини да се продаде оборудването за АЕЦ „Белене”, така че едновременно Росатом да не понесе загуби, а пък и ние да не трябва да плащаме нещо, което не ни е нужно”. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков бивш по повод притесненията относно продажбата на реакторите на централата на Украйна.

Сблъсък на позициите между партиите за военната помощ за Украйна и АЕЦ "Белене"

„През годините Центърът за изследване на демокрацията и много други организации, сме правили различни изчисления, според които АЕЦ „Белене” не ни трябва, защото има свръхпроизводство на електроенергия в целия регион и няма да има на кого да продаваме”, посочи Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" към Центъра за изследване на демокрацията

По думите му проектът ще бъде на загуба първите 30 години, ако бъде осъществен, и ще доведе до тежка финансова криза в АЕЦ „Козлодуй”.

ЕК: Възможно е Украйна да закупи българските реактори с пари от ЕС

„Когато проектът ще е губещ, по-добре да минимизираме разходите, а най-добрият начин е, ако продадем оборудването. Има и друг вариант, срещу оборудването да вземем дял в ядрената енергетика на Украйна”, посочи още той. Според Владимиров Украйна ще се превърне в енергиен център на Европа.  

„Там има два блока, чието строителство беше забранено след анексията на Крим 2014 г. Украйна има повече нужда от резервни части, отколкото България в бъдеще”, категоричен е Мартин Владимиров.

Продажбата на реакторите потенциално би трябвало да подобри финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК), допълни още той, но подчерта, че: „Държавата взима парите от всички държавни дружества, за да изкара една добра сметка. БЕХ се превръща в касичка, която преразпределя от печеливши към губещи предприятия, но това не е начинът да се управлява една енергийна система“. 

"Те дори в момента се водят като актив на НЕК, но не носят приходи. Паричният поток не е положителен от тях. Напротив обаче - начисляват се амортизационни разходи", коментира Трайков.

Жители на Белене и региона излизат на протест тази вечер. Причината са именно преговорите между Бълграия и Украйна за продажбата на оборудването от АЕЦ "Белене". 

Повече гледайте във видеото!

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.