Той може да транспортира 200 коли и 600 пътници

В Норвегия мисленето за електромобилността е мащабно. Там реализират своите идеи, дори на вода. Десетки фериботи вече плават на електричество през Фиордите. В пристанището корабите имат огромни гнезда. Докато се зареждат, пътниците се качват на борда щастливи от електрическия бум в страната.

Историята зад възхода на електрическите коли (ВИДЕО)

Bastø Electric може да транспортира 200 коли и 600 пътници. Това го прави един от най-големите електрически фериботи в света. Екологичното задвижване също променя изживяването при управлението му. Първоначално капитан Васкаас трябвало да се адаптира.

„Най-голямата разлика за нас е спокойствието. Няма шум, не чувате нищо. С дизелов ферибот корабът реагира по-бавно на нашите команди за управление, като равна крива. Електрическият ферибот е по-бърз, като електрическа кола”, обяснява той.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 13.30 ч. и вторник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.