Това показват данните на "Тренд"

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо 1/5 пък споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи ново проучване на „Тренд“, което е по поръчка на вестник „24 часа".

Изкуствен интелект започва да преподава на студентите в Харвард

Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му. Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.

За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.

Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор. Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.

Изкуствен интелект може да участва в надпреварата за „Грами“, но няма да е избираем за приз

Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. А само 4%, че ще създаде нови такива. 37% се притесняват, че новата технология може да ги застраши пряко като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Въпреки, че са двойка в живота, Деси и Валери не са на едно мнение що се отнася до модерните технологии.

"Излиза изкуственият интелект извън контрол и се обръща срещу нас", твърди Валери. Докато Деси е на друго мнение: "Искрено се вълнувам. Знам, че е нож с две остриета обаче вярвам, че е за добро това". 

И докато Валери признава, че се тревожи дали техниката ще го замени в професията му на шофьор, то Деси гледа положително.

"Сто на сто така ще стане, но ние хората трябва да се занимаваме с нещо друго, не само да се ходи на работа. Може нещо друго да измисли света да правим", каза Деси. 

Само 8% от българите са като Деси и мислят, че тази технология трябва да се развива, а над 50% искат да бъдат въведени регулации. Близо 20 на 100 са крайни като Валери - изкуственият интелект трябва да се забрани.

"Една от големите точки, които това проучване отбелязва, е фактът, че хората в България хем не знаят, 63% от обществото не е запознато какво представлява изкуственият интелект, от друга страна много малък е делът на хората, които имат силен интерес и търсят информация - около 4%. Тук имаме едно сериозно противоречие", каза Евелина Славкова. 

Най-силните страхове са, че изкуственият интелект ще промени пазара на труда завинаги. От IT сектора са категорични - доминирането на изкуствен интелект в някои области ще се забави.

"Ако използваме изкуствен интелект в сфери като комуникации, счетоводство, финанси - дори да допуснем грешка, тя не е фатална и фундаментална и лесно може да бъде поправена, но когато става въпрос за медицина, за автомобили - там всяка една грешка може да коства човешки животи", заяви Александър Иванов.

Изследването е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.