Това коментира премиерът от Литва

Не подкрепяме използване на касетъчни бомби. Това коментира премиерът Николай Денков от Литва, където се провежда Среща на върха на НАТО. Той посочи, че сме подписали споразумение и нямаме подобен тип бомби.

„Русия не само, че не е подписала това споразумение, но използва системно касетъчни бомби в Сирия и във войната в Украйна. Няма как да обвиняваме Украйна, че търси решение. Без ние да подкрепяме тяхното използване”, уточни министър-председателят.

За присъединяването на Украйна в НАТО, Денков поясни, че страната има пълна подкрепа, но в бъдеще. „Трябва да бъдат изпълнени условията за прием и всички страни членки да дадат съгласие. Думата „покана” я има в комюникето, но е под тези две условия”, уточни той.

Критиките от президента

Денков е на мнение, че институциите трябва да си говорят като институции. „Всяко мое решение го взимам по съвест. То има една единствена цел - да осигури защита на страната от всеки един риск, който се появява. Не се разпознавам в такива критики”, каза премиерът.


Визитата на Зеленски

Според него въпросът е защо „президентът Зеленски не се е обадил на президента Радев”. „Имаше важни причини за срещата в България - двата документа, които подписахме, и другите срещи. Казах, че с удоволствие ще бъда негов домакин”, поясни Денков. 

„Желанието да направим среща трябва да е взаимно. Ако някой има въпроси защо не е минало през Президентството - трябва да си отговори на този въпрос”, каза още министър-председателят.

Коментар от Илияна Йотова

По-рано вицепрезидентът Илияна Йотова разкритикува позицията на премиера за изпращане на касетъчни бомби от САЩ към Украйна. Йотова заяви още, че политиката на президента Румен Радев е в унисон с националния интерес.

„Притеснително е, че г-н Денков, нашият министър-председател, е бил един от малцината лидери на срещата във Вилнюс, който е подкрепил тяхната употреба, при положение че от далечната вече 2008 г., България е част от споразумението срещу тяхната употреба”, каза тя за касетъчните бомби.


Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.