Работодателите, които не спазват изискванията и не осигурят нормална температура в помещенията, са заплашени от санкции

В топлото време се засилват проверките за спазване на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд. Работодателите, които не спазват изискванията и не осигурят нормална температура в помещенията, са заплашени от санкции, които стигат до 15 000 лева.

Жегата в България: Паднаха температурни рекорди в редица градове (ОБЗОР)

Към поредния случай за днес на колабирал в жегите се отправя линейката на Спешна помощ в Пловдив. Седем екипа от сутринта са по улиците на града.

„Прави ни впечатление, че има много случаи на инсулти и артериална хипертония. В този момент не е рационално и здравословно да се излиза навън. Съветваме да си стоите вкъщи и да се приемат много течности”, апелира д-р Цветан Стойков от Спешна помощ - Пловдив.

На 38 градуса под жаркото слънце на открито, Мария Пейчева продава билети за пловдивската опера. „Жегата е наистина ужасна и непоносима. Рецептата всъщност е вода и като свърши - отивам отново и си наливам от чешмата”, обясни тя.

Подвижна сауна: Всеки пети автобус в Пловдив няма климатик

Строителните работници, които работят на открито, са сред най-застрашените от високите температури, както и тези, които са ангажирани в земеделието на полето. От Инспекцията по труда препоръчват работа да се започва по-рано и да се осигури вода на работниците. Ще влизат на проверки и в закритите помещения и фабрики.

„Най-честите нарушения, които констатираме, са свързани не толкова с работа на открито, колкото превишаване на температурите в работните помещения поради неизправни системи за охлаждане или за вентилация”, посочи директорът на Инспекцията по труда - Пловдив Атанас Чернаев.

Над 43 градуса стигна температурата в ранния следобед в автобус на градския транспорт. Огромно недоволство кипи сред хората, защото в много от рейсовете няма климатици и пътниците буквално се задушават.

Работодателите могат да променят работното време в жегите

Проверката на общината е установила, че всеки пети автобус се движи без работещ климатик. За това общината ще глоби превозвачите - с по 300 лева за всеки рейс без охлаждащо устройство

„Оправданията и обясненията на транспортните фирми са забавените доставки на резервни части и фирмата, която следва да ги отстрани - турска компания, все още се бави”, коментира зам.-кметът по транспортната политика в Община Пловдив Тодор Чонов.

Следобед в града под тепетата живакът стигна до 40 градуса. Най-търсените места за прохлада се оказаха градските паркове и фонтаните.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.