Проверени са 79 кораба

Борбата с контрабандата на наркотици в Западна Европа се води не само на пристанищата, но и в открито море. Заради развитието на технологиите и сканиращата техника на пристанищата, много контрабандисти измислят най-различни методи, за да разтоварят тонове наркотици. Честа практика е да се изхвърлят в морето и след това се събират пакет по пакет, разказва в телевизионно интервю висшият белгийския офицер Кристиан Вандерваерен, който участва за пореден път в международна операция.

„Престъпниците са изключително изобретателни. Наркотиците се пускат в морето, прехвърлят се на по-малки плавателни съдове или се прикрепят към корпуса на кораба. Използването на контейнери все още е най-разпространеният начин за контрабанда на наркотици, но има и ясна тенденция към скриване на наркотици на борда или дори под самия кораб", казва той.

Ето защо митниците и военноморските сили на Испания, Португалия, Франция, Ирландия, Великобритания, Холандия, Германия, Дания, Норвегия, Швеция и Полша, в операция, ръководена от Белгия, са прекарали един месец в търсене на наркотици в открито море.

Мексико задържа 2,4 тона кокаин в три лодки (ВИДЕО)

Лодки, хеликоптери, самолети на бреговата охрана и водолази са проверявали дали от плавателните съдове не хвърлят наркотици. В случай на подозрителни съдове проверяващите дори се качваха на тях.

Резултатът от международната акция : проверени 79 кораба, заловени общо 1,5 тона кокаин при операции в Белгия, Холандия, Полша, Великобритания и Франция. Задържани са 12 души.

Това не е първият път, в който подобна операция се провежда в морето. Миналата година почти 5,5 тона кокаин бяха заловени по време на операция "Бяло море II".

Пристанището на Антверпен е смятано за една от вратите на кокаиновата мафия за европейския пазар. За да пресече този бизнес администрацията на порта вложи милиони евро в модернизация на инфраструктурата, наскоро пусна мрежа от цифрови радари и камери, които сканират денонощно цялата пристанищна зона. Новата система елиминира слепите петна, които съществуваха до момента. Инвестирани бяха бюджетни средства в обучение на персонала и в подсилване на контролиращите екипи.

Испанската полиция откри 6,5 тона кокаин, скрит в пратки с банани (ВИДЕО)

Системата работи както РВД навигира самолетите при излитане и кацане. Изображенията и данните се гледат на живо от тези, които отговарят за ръководството на корабоплаването в нашия контролен център. Те се съхраняват, така че да могат да се видят отново след инцидент.

Пристанищната зона обхваща повече от 120 квадратни километра. Това е повече от половината от цялата територия на градa. Около 300 000 кораби преминават през пристанището всяка година.

Над 43 тона са били заловени в пристанището през първата половина на тази година, предаде Франс прес. За цялата изминала година там са били заловени над 109 тона наркотици. Годишната печалба на престъпните банди се оценява на 4 милиарда евро

През последните няколко години са арестувани служители в полицията, съдебната система и администрацията, подкупени от престъпници”, разкрива пред „Дойче Веле“ кметът Бард де Вевер.

Проблемът обаче далеч не е само белгийски. В пристанищата в Ротердам, Барселона и Хамбург в последните години също бяха иззети големи количества кокаин. През февруари в Хамбург бяха конфискувани 16 тона - най-голямата залавяна пратка в Европа до момента.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.