Исканията са за по-високи заплати на държавните служители

Трети ден на протестите на държавни служители от редиците на КНСБ с искане за достойно заплащане. Серията протести са под надслов "За справедливи доходи в Бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите". Недоволните служители се събраха тази сутрин отново при служебния вход на Народното събрание.

В протеста се включиха служители на БНР, НАП, НОИ, Държавна агенция "Архиви" и културни институции. Общата сума за всички държавни служители, която ще е необходима в Бюджет 2023, е над 300 милиона лева.

„Две години пишем писма, две години никой не ни обърна внимание. Заплатите ни изостават, това, което получаваме, е обидно”, каза Елица Доцева, представител на синдиката в националното радио.

„В сектор „Култура” тези 33 милиона, които ги искаме, са необходими за увеличение на заплатите на всички експерти, специалисти, всички висшисти, които работят в културните институции и са поставени в унизителното състояние с ниските си заплати”, каза Борис Начев от Федерация култура.

„Днес предстоят срещи с всички парламентарни групи. Зад нас стоят работещи в 15 администрации от държавното управление. От ноември нито има бюджет, нито политика по увеличение на доходите. Няма да спрем, докато не получим достойно заплащане в НАП, НОИ, Агенция по заетостта, АСП, Архивите, общинските администрации и много други”, заяви Кръстьо Боянов, Федерация на държавните служители.

Янка Такева, председател на синдикат „Образование” към КНСБ, обяви, че е готова да заведе дело срещу парламента заради бавенето на приемането на бюджета 4 месеца.

„От 4 месеца в парламента всичко друго правят, не приемат бюджета. И всички ние, гражданите на България, имаме загубени ползи в неприемането на бюджета”, каза Такева. „Три топ адвокатски кантори дойдоха при мен вчера и ми казаха, че имам право”.

Такева обясни, че 1486 лева е началната работна заплата на учителите.

Протестиращите направиха импровизиран "магазин за бедни", на който поканиха и редица депутати, за да се запознаят с цените. С друг свой символичен акт те "сготвиха" рецептата за Бюджет 2023, която би удовлетворила всички държавни служители и би им подсигурила достоен начин на живот. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.