Партиите в Сената се съгласиха, че технологията трябва да бъде регулирана

Илон Мъск създаде нова компания, насочена към изкуствения интелект. Нейната цел е да разбере истинската природа на Вселената. Засега повече подробности не са известни, с изключение на самоличността на всичките ѝ 12 служители.

Очакванията за новата компания на Мъск са тя да се превърне в равностоен конкурент на нашумелия чат бот ChatGPT. Засега обаче липсва информация каква точно е целта на новия проект на Мъск на фона на опасенията около изкуствения интелект. И двете партии в американския Сенат обаче се съгласиха, че технологията трябва да бъде регулирана.

„Целта е всички сто сенатори да достигнат до решението,  за  да се достигне до реално приемане на закони”, заяви сенатор Марко Рубио от щата Флорида. 

Създателят на ChatGPT: Изкуственият интелект крие рискове

Сега големият въпрос е как изкуственият интелект да бъде регулиран. Белият дом информира законодателите за опасенията си, свързани с националната сигурност, икономиката и работните места в Съединените щати.

„Развитието на изкуствения интелект ще лиши някои хора от работа, ще създаде нови работни места и ще премахне други. Ще има реално обществено въздействие. сенатор на щата Флорида”, посочи Рубио.

Според ново проучване: Българите масово се страхуват от изкуствения интелект

Според някои законодатели конгресът трябва да обмисли приемането на мерки, които да ограничат бързото развитие на технологията.

„Всички проблеми, които изкуственият интелект създава  за националната сигурност, могат да доведат до по-големи последици в неправилните ръце”, коментира Сенатор Чък Шумър.

Дори хората, които разработват технологията, се обръщат към законодателите за помощ. Още през май главният изпълнителен директор на компанията зад ChatGPT поиска от Конгреса да бъде създадена федерална агенция за регулиране на изкуствения интелект. Внесеният законопроект обаче все още не е гласуван.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.