Президентът на НСПС „Огнеборец” обясни, че е по-скоро оптимист след днешната среща в НС

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са недоволни от проектобюджета за тази година, засягащ МВР. По перо „Персонал” се очертава намаление на средствата спрямо 2022 г. с около 6,5 млн. лв. Тези за капиталови разходи са орязани с около 8,5 млн. лв. Това коментира в „Денят на живо” по NOVA NEWS президентът на НСПС „Огнеборец” инж. Венцислав Станков. 

„Заплатите няма да се намалят. След като обаче издръжката се намали, това рефлектира до намаляване на средствата за подновяване и поддръжка на техника и сградния фонд. Това за нас е притеснително и затова не сме съгласни с тези параметри на бюджета”, посочи още той.

Инж. Станков поясни, че от ГДПБЗН настояват и за увеличение на заплатите с 15%. „Един начинаещ пожарникар и полицай започва с 1330 лв. основна заплата. Допълнителните възнаграждения са около 300-400 лв. Ако увеличим заплатите с 15%, стартовата заплата ще стигне някъде 1500 лв. Настояваме също средствата за храна, които са в рамките на 120 лв., да се вдигнат на 240 лв.”, каза президентът на НСПС „Огнеборец”.

След срещата в парламента той посочи, че по-скоро е оптимист относно исканията. „Естествено, има и парламентарни групи, които не подкрепят увеличението на бюджета в частта му за МВР. Има и такива, които го подкрепят. Така че, съм оптимист и се надявам, че до края на месеца ще стане факт вече новият бюджет и ще има повече средства за МВР”, уточни инж. Станков. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.