Топлото време съживи икономиката на страната

Горещото време се е отразило добре на търговията във Великобритания. След месеци на лишения заради високата инфлация, англичаните са започнали да харчат повече през юни. Какво купуват и колко горещо е в момента на Острова разказва Павлина Трифонова.

След като преживя най-горещия юни в историята си, сега Обединеното кралство се радва на типично английско дъждовно време, като на много места валежите са придружени и от силни ветрове. Тази ярко контрастираща на гореща Европа обстановка обаче изглежда не отказва англичаните от желанието им вече да си починат от месеците лишения, които преживяха заради рекордната за последните 40 години инфлация.

Болести от 19 век се връщат във Великобритания

Някои от асоциациите на търговците на дребно отчетоха, че за първи път през юни се вижда увеличаване на покупките в магазини, извън супермаркетите. При тях има скок от 5 процента на продажбите. Благодарение на горещия юни хората са пазарували много барбекюта, надуваеми басейни, градинска мебел и бански, което означава, че се готвят да летуват активно.

Според някои икономисти най-вероятно англичаните ще нарушат традицията да почиват в чужбина, не само защото самолетните билети са скочили с около 30% през последната година, но и защото се готвят много стачки по европейските летища. Освен това заради глобалното затопляне през последните две лета хората също могат да се радват на много слънчеви дни.

Увеличават се продажбите и в клубовете и на такива фестивални места. Но втората по големина английска банка казва, че транзакциите, които минават през нея, показват, че все още хората се борят да плащат седмичните си сметки за храна, тъй като те са се увеличили с 18% през последната година. Успоредно с това продължават да скачат и жилищните кредити, което според икономисти, е знак, че кризата ще продължи най-вероятно и през следващите месеци и не е много удачно прекалено да отпускаме коланите, тъй като зимата най-вероятно отново ще създаде условия за големи предизвикателства пред бюджетите на семействата.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.