Компанията на Петко Динев произвежда камери, разположени на почти всеки сателит

Преди година ви разказахме историята на Петко Динев, чиято компания произвежда камери, разположени на почти всеки сателит, който лети в орбита. Динев работи и с НАСА, а негови камери са летели и до Луната. В „Историите на Мария Йотова” ви срещаме отново с пионера в космическата индустрия заради идеята му изображенията от Космоса да се използват в борбата с наводненията.

„С НАСА работим от доста години. Може би през 2010 г. продадохме първите си камери на НАСА. Всяка ракета, която се изстрелва от НАСА, от „Кейп Канаверал”, има между 14 и 22 наши камери. По-голяма част от снимките, които са направени от спътник, са с наши камери. Става въпрос за цивилни спътници за наблюдение. Цялата Земя има покритие с нашите очички”, поясни Динев.

Кой е българинът, дал "очи" на Земята в Космоса

Той разказа за свое случайно пътуване с президента Румен Радев в един самолет. „Разказах му, че имаме камери на Луната. Тогава той ми сподели своя голяма лична болка, че в България следенето на реки и язовири почти не съществува. Тъй като ние имаме камери в Космоса, ми хрумна идеята, че може да използваме тази информация от тях, за да наблюдаваме язовирите си”, допълни Петко.

След като разбрал детайли, написал имейл до приемната на Президентството, но не получил отговор. „Предполагам, че тези, които са го видели, са го игнорирали. Тъй като явно звучи доста несериозно... Да пътуваш с някого, който ти обяснява как има камери, може би информацията ми е била приета с недостоверност”, посочи още той.

Последните няколко месеца му станало болно, когато гледал репортажи за наводнени населени места. „Има такава информация и хората могат да бъдат предупредени. Проучването ми показа, че компанията, която генерира снимките от спътниците, предлага информацията на страни и учреждения. Казахстан я използва, за да наблюдава язовирите си, например”, каза Динев.

Среща с българина, изработил камерите за контрол на „Артемис 1” (ВИДЕО)

Той обясни, че с камерите на спътниците, територията на страната може да се наблюдава за 400 000 долара годишно. „С тази информация може да следим и корабите в Черно море и по Дунава”, подчерта Динев, като уточни, че има единствено морален интерес, защото „на хората може да се каже, че идва бедствие”.

Дали му се струва реалистично някой ден системата да бъде въведена в България, той каза: „Ако трябва да бъда честен, може би, не. Имайки предвид сегашната конюнктура и какво се случва - корупцията… Когато една такава система бъде поставена, там всичко се вижда. Ще се вижда и кой къде сече…” е мнението му.  

„В България ме разочарова отношението на хората, арогантността и цялата политическа атмосфера, която в общи линии е пълен цирк. Ако продължаваме в този аспект, това е чиста дефиниция за безумие. Мирогледът на хората и ценностната система трябва да се сменят. Аз не съм от тези, които се отказват лесно, така че ще се боря докрай”, заключи Динев.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.