19-километровото съоръжение беше повредено от взрив през октомври

Взривове затвориха Кримския мост. Част от автомобилната секция е разрушена. Русия обяви, че мостът е атакуван от специалните служби на Украйна. Киев не поема отговорността. Руски регионални власти казаха, че са загинали двама души. Движението по автомобилната част на моста е спряно и в двете посоки. Поне временно бяха спрени още влаковете и фериботите.  

Практически е сигурно, че става дума за умишлена атака. Руският следствен комитет каза, че са използвани наводни дронове. Тази версия звучи логично, като неофициални източници от Украйна също говорят за такива устройства с дистанционно управление. Официално Украйна каза само, че всичко щяло да стане ясно след победата във войната. А жертвите на атаката са цивилни - руски граждани, пътували в личен автомобил.

Има различни данни дали експлозията е била една или повече. Поне наглед, мостът е повреден на едно място. Засегнати са платната за автомобилно движение. Влаковете би трябвало да могат да се движат.

Москва: ФСБ осуети нападение срещу ръководителя на Крим

„За извънредната ситуация на Кримския мост - в резултат е спряно автомобилното движение. Причините се изясняват. На място работят службите за опазване на реда и извънредните ситуации. От гледна точка на железопътния транспорт - току-що говорих със заместник-министъра на транспорта на Русия, след 9 се възстановява движението на влаковете по разписание”, посочи Сергей Аксьонов, ръководител на окупационните власти в Крим.

Руските власти цяла сутрин говорят за "извънредна ситуация" и не казват какво се е случило. По-късно външното министерство обвини, цитирам, "терористичния киевски режим". Губернаторът на Белгородска област съобщи за двамата убити са съпрузи, а раненото момиче е дъщеря им.

„Пострадало е момиче. Нараняванията ѝ са средно тежки и вече се намира под лекарски грижи. Най-тежкото - загинали са родителите ѝ. Семейството е от Новоосколски окръг. Ще се свържем с роднините и ще им бъде оказана помощ”, подчерта Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област.

Кримският мост е основна връзка между Русия и окупирания полуостров. По него минаваха оръжия, боеприпаси и войници още преди Русия да нападне Украйна през 2022 година. Мостът беше открит от Владимир Путин с голяма тържественост преди 5 години. През октомври камион с експлозиви беше взривен на съоръжението, което доведе до затварянето му задълго. Русия обвини Украйна, а от Киев не поеха отговорността.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.