Малкото слязло до вилната зона и отказало да се върне в гората

Горски служители спасиха малко мече, изгубило майка си. То е на около 3-4 месеца и е слязло в гората в близост до вилната зона край Костенец. В събота вечерта било забелязано в двора на една от вилите и след подаден сигнал, горските служители опитали да го прогонят с надеждата да бъде намерено от майка си. По-късно обаче то отново се върнало край вилите, качило се на дърво и там прекарало нощта.

Мече се роди в зоопарка в Благоевград (ВИДЕО)

„Опитахме неуспешно да прогоним мечето към естествената му среда, за да намери майка си. Но то се връщаше отново и слизаше все по-надолу към село Костенец. Затова решихме да го заведем в Парка за танцуващи мечки в Белица”, каза в ефира на „Здравей, България” директорът на Държавно горско стопанство в Ихтиман Илияна Чавдарова. 

В единственото защитено място в България, което дава шанс за нов живот на спасени мечки, екипът на „Четири лапи“ осигурява подходяща грижа на малкото мече, то е и под постоянно медицинско наблюдение.

Експерти от дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ са започнали разговори за настаняване на спасеното в село Костенец мече в специализирания център за рехабилитация на кафяви мечки „Арктурос“ в Гърция. От центъра вече изразиха готовност да се погрижат за него, за да може то да укрепне и да придобие умения за оцеляване в дивата природа.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.