Задържани са 27 души

Европол проведе международна полицейска акция срещу група, заподозряна в това, че променя етикетите на милиони хранителни продукти с изтекъл срок на годност и след това ги разпространява през търговските вериги. Опасната измама заплашва здравето на голяма част от европейците. Разследването, проведено в няколко страни от ЕС, е довело до ареста на 27 души. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Престъпната група е измислила измамата, след като разбрала, че пандемията от COVID-19 е направила веригите за доставки уязвими поради трудности при транспортирането и разпространението на храни и напитки. Задържаните първо започнали да заличават химически сроковете на някои артикули, след което пишели нови. По-късно се подозира, че са фалшифицирали декларациите за годност и слагали изцяло нови, за да създадат впечатление, че това е безопасна и прясна храна.

Издирван от Европол за изпиране на 250 млн. евро е арестуван в Гърция

Европол предупреждава, че подобни храни и напитки могат да имат неприятен вкус и мирис. Те са изключително опасни за консумация и крият сериозен риск за общественото здраве. 

Новините на NOVA в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.