По думите му контролът върху това пристанище е ключов за държавата

„Продължаваме Промяната” внася предложение за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец", съобщи в кулоарите на парламента съпредседателят на партията Кирил Петков.

"Тази сутрин внасяме предложение да вкараме обратно контрола на българската държава в пристанище „Росенец”. Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанището, която беше удължена от служебния кабинет с 24 години без мотиви", посочи той.

По думите му контролът върху това пристанище е ключов за държавата. „По принцип всички ключови инфраструктури трябва да бъдат под контрола на държавата – особено тези по границата. В миналото винаги е имало съмнения относно това какъв е контролът на въпросното пристанище. Нашата цел е влизане в Шенген и това е голяма стъпка в тази посока. Министерството на транспорта вече заяви, че може да оперира това пристанище. Така ще има приходи, които ще влизат в хазната”, подчерта Петков.

И допълни: „Тази стъпка е в съответствие и с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу Русия. Така заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел и няма да се предават ключови обекти без мотиви и да се удължават концесии без ясни цели”.

„В момент, в който Русия обяви България за вражеска страна предприемаме действия, за да ограничим възможностите Москва да използва българска инфраструктура с финансови цели”, заяви Атанас Атанасов от „Демократична България”.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.