Неофициална информация сочи, че за седмица 10 човека са загинали

В морската столица зачестяват случаите на наркозависими, които са починали от хероин с примеси. Изследванията са показали, че хероинът се е смесвал с друг изключително опасен наркотик -  фентанил, който е 100 пъти по-опасен. 

"Неговите ефекти много често могат да бъдат непредсказуеми. Особено, когато става въпрос за комбинация с други опиоиди", заяви доц. Георги Бончев, Лаборатория за химико-токсикологични изследвания МБАЛ ВМА - Варна.

Задържаха жена във връзка със смъртта на внука на Робърт де Ниро

Неофициална информация сочи, че за седмица 10 човека са загинали във Варна от свръхдоза на хероин с примеси. От МВР съобщиха, че фентанилът е засечен на пазара преди около 2 месеца, като преди 2 седмици е имало задържани разпространители.

Терапевтът Милена Петрова подава сигнал. "Получихме информация, че приемане на обичайни дози хероин водят до необичайни ефекти. Онзи ден имаше трагичен инцидент, а полицаите ни казаха, че има пет смъртни случаи за седмица само в тяхната смяна", разкри тя. 

Според началника на клиниката по токсикология към ВМА - Варна проф. Снежана Златева острите интоксикации с фентанил не са зачестили в сравнение с миналата година - отново са 3-4 случая. "За първи път установихме бременна жена, зависима от наркотици, която ги предава на детето. Говорим за хероин, метадон и фентанил", обясни тя. 

По думите ѝ фентанилът е съвсем синтентичен опиат - носи много печалба на дилърите, а в САЩ причинява смърт на десетки хиляди души. "Фентанилът може да е в различни форми - прах, аерозоли, кремове, пластири. Той е 100 пъти по-активен от хероина. Изключително малко количество предизвиква спиране на дишането", заяви проф. Златева.    

Премиерът Николай Денков обяви създаването на нов координационен механизъм срещу разпространението на наркотиците. 

"Фокусът ще бъде върху големите вносители, големите разпространители и идеята на този координационен механизъм е да допълва работата на националния съвет по наркотични вещества", заяви Денков.

А полицията във Варна съобщиха, че вече има задържани. 
"Фентанилът и неговите аналози се разпространяват в ромската махала на гр. Варна. Установени са и конкретни разпространители на наркотичното вещество, като спрямо тях са предприети конкретни действия", каза комисар Андрей Ангелов - зам.-директор на ОДМВР - Варна.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook