Напитката се използва като лекарство още от зората на Поднебесната империя

Чаят се определя като лекарство за 10 000 болести.Това е една от широко разпространените му характеристики и в родината му Китай.

„Китай всъщност изобилства с най-различни поговорки и характеристики и определения за чая, които показват изключително широката му лечебна сила и широтата на лечебното му въздействие”, обясни Бойка Михайлова, специалист по китайска чаена култура и церемония.

Чаят се използва като лекарство още от зората на китайската цивилизация. Различните видове се използват активно в традиционната китайска медицина за профилактика и лечение.

„На много места, включително в България ,можете да откриете дипломирани лекари по традиционна китайска медицина. Ако имате възможността да попаднете в Китай няма да се изненадате, ако при влизането си в аптека, наред със стандартните лекарства по западен образец, във всяка аптека има специално отделение, което служи именно за съхраняване и продажба на билки”, разказа още Бойка Михайлова.

Чаят придружава хората във всеки един момент. Той има свойството да охлажда организма. „В някои от страните с най-горещ климат, там се отдават предпочитания на затоплени напитки и по-конкретно на чай. Определени видове чай имат вътрешното свойство да извеждат от организма натрупването и излишъка от топлина”, допълни  Бойка Михайлова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.