Руски удари срещу Одеса преди два дни са унищожили 60 000 тона зърно

Цените на пшеницата се повишиха с повече от 8 процента на световните пазари, след като Русия заяви, че ще третира корабите, пътуващи към украинските пристанища, като потенциални военни цели.  Преди дни Москва се оттегли от споразумението, което гарантираше безопасното преминаване на зърното през Черно море.

Говорител на Белия дом обвини Русия, че планира да обвини Украйна за нападенията срещу цивилни кораби. Украинският министър на земеделието заяви, че руските въздушни удари срещу Одеса преди два дни са унищожили 60 000 тона зърно и са повредили значителни части от инфраструктурата за износ на пшеница.

И цената на царевицата тръгна нагоре, като увеличението беше над 5 процента. Фючърсните сделки за пшеница на американската борса са на най-високите нива, откакто Русия нападна Украйна. Европейският съюз обвини Москва, че предизвиква продоволствена криза в световен мащаб. А Съединените щати казаха, че Москва използва доставките на храни като оръжие във войната. Износът на зърно с кораби от Украйна практически спря, след като Русия отправи заплахи към корабите, които го превозват.

"В трета поредна нощ има масирани атаки от въздуха срещу пристанището и инфраструктурата в Одеса. Това води до цивилни жертви и унищожението на зърното складирано там. Абсолютно варварско поведение. И вече знаем, че то ще доведе до голяма криза с недостиг на храни в света", заяви Жозеп Борел.

"Западът използва сделката, за да направи безсрамни печалби. Те изкривиха значението и самата същност на постигнатото споразумение. Ние не сме срещу това да има сделка по принцип. Бихме разгледали вариант да се върнем, при едно условие - да се спазят договорените принципни споразумения за нашето участие", каза от своя страна Владимир Путин.

"Мисля е ясно на всички по света, че в момента Русия използва храните като оръжие във войната. Не само срещу народа на Украйна, а срещу всички народи по света, особено тези в слабо развитите страни, които зависят от зърното от този регион", коментира Мат Милър, говорител на външното министерство на САЩ.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.