Жегата продължава, особено горещо ще е в събота

На фона на продължаващите жеги, серия летни гръмотевични бури ще преминат над страната в следващите 36 часа. Процесите се развиха в сряда вечерта в Северозападна България. Очаква се те да продължат към централните части на страната през нощта и след кратко затихване - да се усилят в четвъртък следобед в Централна и Източна България. Валежите ще са локални, временно интензивни, с резки пориви на вятъра и с потенциал за градушка.

Локални летни гръмотевични валежи се очакват в петък следобед и привечер, с по-голяма вероятност и интензивност в Родопите и в събота, отново по същото време в Дунавската равнина

Силни бури в Северозападна България (ВИДЕО)

Нестабилният студен фронт няма да понижи температурите осезаемо. Времето остава горещо – до петък следобедните температури ще са в интервала 35-40 градуса. Особено горещо се очертава да е в събота, когато в някои традиционно горещи точки на страната термометрите ще скочат над 40, до към 42-43 градуса.

Краят на седмицата ще е преобладаващо слънчев и горещ. Дневните температури в петък и неделя ще са от 33 до 38 градуса, в събота в традиционно горещите точки на страната  - около и малко над 40. Ще се запази неустойчивостта в атмосферата с развитие на следобедни летни бури с възможни локални по-интензивни валежи, резки пориви на вятъра и риск от градушка. В петък условия за това ще има в Родопите и някои райони на Източна България, в събота привечер и през нощта – в северната половина на страната.

Поредна гореща и суха вълна ще обхване страната ни в началото на последната пълна седмица на юли. Ако в понеделник дневните температури се колебаят в интервала 33-38 градуса, то във вторник, сряда и на по-малко места в четвъртък термометрите ще показват над 40 градуса.

Жегата ще бъде последвана от студен атмосферен фронт в периода 27-29 юли. Смущението ще е причина за мощни следобедни и вечерни гръмотевични процеси с потенциал за резки пориви на вятъра и градушки.

По Черноморието

По северните райони на крайбрежието на изолирани места от петък до неделя са възможни преминаващи следобедни краткотрайни летни валежи с гръмотевици. Дневните температури ще се колебаят около 30 градуса, по-топло на юг. Особено горещо се очертава да е 25-26 юли – около и над 35 градуса. От петък до понеделник морето по откритите плажове ще по-неспокойно с височина на вълните в определени моменти до метър.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook