"Очаквам информация от българските служби", каза зам.-председателят на парламента

„Не се страхувам. По-скоро съм разочарован и учуден, че в продължение на 2-3 дни българската държава не предприема нищо". Така заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин коментира информацията, че името му фигурира в списък с „врагове на Украйна", пукликуван в украинския сайт „Миротворец”.

БСП настояват за категорична позиция на правителството и службите по казауса. От „Възраждане” пък обявиха, че ще сезират прокуратурата.

Имена на българи се появиха в списък с врагове на Украйна

Социалистите искат българските граждани, които са в този списък, без значение на каква позиция са, да бъдат извадени от въпросния списък със съдействието на украинската държава.

"Това е най-малкото, което смятам, че България може да направи. Очаквам информация от българските служби, които да заявят доколко хората в този списък са застрашени и дали са необходими мерки за тяхната защита”, каза още Вигенин.

Случаят стана известен във вторник, когато председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов говори по казуса от парламентарната трибуна. „Миналата седмица стана ясно, че пореден българин е включен в един много зловещ списък. Той не е за корумпирани политици, а на хора, които имат различно мнение. Списък на хора за премахване. Списък в един сайт, който носи циничното име „Миротворец“. Една страница, която формално претендира да е украинска, но е регистрирана във Вирджиния, САЩ", каза Костадинов.

В списъка, освен името на Вигенин, фигурират и тези на политолога проф. Иво Христов, журналистите Велислава Дърева, Диляна Гайтанджиева и др.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.