Първоначалната информация, че е имало срутване, не се потвърди

Баща и син загинаха край радомирското село Жедна. Трагедията се разиграва преди обяд, когато двамата мъже на 60 и на 31 години са копаели в рудника. На място веднага са реагирали екипи на пожарната в Перник и специалисти по пещерно спасяване. 

Предполага се, че причината за смъртта им е обгазяване. Измерванията на входа на бившия рудник са показали много ниска концентрация на кислород, а висока на метан във вътрешността на мината. Първоначалната информация, че е имало срутване, не се потвърди.

Наложило се е от София да бъде вдигнат и отрядът по химическо разузнаване. „Бързо стигнахме до мястото, нашите екипи влязоха вътре с дихателни апарати, както е изискването и отцепиха района. Ние направихме всичко възможно”, обясни директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към СО Красимир Димитров.

Двама мъже са затрупани в незаконен рудник край Радомир

По информация от разследването става дума за тежък терен с много хоризонтални и вертикални галерии, в които не е имало кислород. Твърди се, че мъжете са се задушили от метан.

Въпреки че спасителните екипи спускаха кислород през тръба на двамата мъже, операцията се оказа неуспешна. Близките на загиналите чакаха с надежда за щастлива развръзка.

„Ходили сме и сме копали заедно. Имаше открит рудник и там, като се изхвърляше материалът, сме събирали”, обясни жителят на Житуша Васил Христов.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.