Най-много световни титли в историята имат Съединените американски щати - 4

Деветото световно първенство по футбол за жени официално беше открито. Негови домакини са Нова Зеландия и Австралия.

Футболът отдавна не е само мъжка игра. Защото страстта се споделя от всички. И доказателство за това е атмосферата в градовете-домакини на Мондиала.

След церемонията по откриването… настъпи време за екшън. А в първия мач Нова Зеландия се наложи с един на нула над Норвегия.

На Мондиала участват 32 отбора, разделени в 8 групи по четири тима. Към фазата на директните елиминации продължават първите два от всяка група. 

Най-много световни титли в историята имат Съединените американски щати - 4, следвани от Германия, Япония и Норвегия.

МЕСЕЦ ПРЕДИ НАЧАЛОТО: Над 1 млн. билета са продадени за Световното по футбол за жени

„Определено Съединените американски щати е тимът с най-голям опит в подобни първенства, те със сигурност са големият открит и явен фаворит, но и ние си имаме европейски отбори – да не пренебрегваме Англия, Германия, Испания, Франция“, Павлета Рашкова, футболен съдия и спортен журналист

Освен че придобива все по-голяма популярност, в някои отношения женският футбол изцяло конкурира мъжете.

„Чисто генетично мъжете са по-силни и по-бързи, но с годините се вижда, че и в женския футбол физиката вече е определяща. Жените са по-технични, има повече жени-футболистки, които могат да играят с двата си крака, отколкото мъже“, каза Симона Петкова.

България не участва на Модиала. Но целта в бъдеще е ясна. „Трябва да стъпим на световната карта на футбола. Има потенциал. Има момичета с талант. Разбира се, без инвестиции, без финансова подкрепа няма да бъде възможно България да играе на такъв форум“, споделя Петкова

„Нереално е да говорим за класиране на такъв мащабен форум от българския национален отбор. Той беше изгубен някъде през годините назад, най-важно е да има развитие и да все повече момичета да се запалят и да заобичат играта“, смята Рашкова.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.