Съставена е административна преписка

КЗП се самосезира, извършена бе проверка в заведението, установено е, че част от асортимента на търговеца се предлага за 100 грама без да е уточнено каква ще е крайната цена, която потребителят ще заплати. Съставена е административна преписка, даден е срок търговецът да обясни как точно сформира цената. След това ще се прецени дали има нелоялна търговска практика. Това каза за NOVA Ангел Джалев от КЗП относно казуса, при който семейство плати близо 500 лв. за три пържоли на морето. 100 грама стрували близо 35 лв., а трите пържоли били 1400 грама. 

Семейство плати близо 500 лв. за три пържоли на морето

"Търговецът е длъжен да дава изчерпателна информация. "Така се сформира предварително очакване за крайната цена. Хората трябва да са по-внимателни и да изискват повече информация преди всяка покупка. Констатирали сме 10% нарушения от над 400 проверки по заведенията на морето. Предимно се проверява за категоризацията на местата за настаняване и ресторантите. Също и грамажите и менютата дали са правилно обявени", обясни той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.