Идеята е със средствата да се осигури достъп до кредити с по-ниски лихви за бизнеса

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Българската банка за развитие (ББР) подписаха финансово споразумение за 175 млн. евро. Заемът е за засилване на конкурентоспособността, дигитализация и иновация, както и финансиране на устойчиви проекти.

"Чрез тази инвестиция целим да стигнем основно до най-малките предприятия, които успеят. Вече сключихме още едно споразумение с ББР - за 77 млн. евро. С тези наши инвестиции сме предоставили над 2,5 млрд. евро за малкия и средния бизнес в България”, каза вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

Асен Василев: 2 млрд. лева кредити с ниски лихви за малките и средни предприятия

Финансовият министър Асен Василев поясни, че с тези средства българският бизнес ще има достъп до 2 млрд. кредити с по-ниски лихви. "Целта е техните инвестиционни програми да не пострадат заради вдигането на лихвите в световен мащаб", каза още Василев.

"Осигуряването на финансовата подкрепа от страна на ЕИБ е много важна и последователна стъпка в изпълнение на целите, които Министерството на иновациите и растежа си постави. Днешното споразумение е знаково”, каза министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.