Те се срещнали с президента Радев и са били в българския парламент

Министерството на вътрешните работи в Северна Македония разследва как деца от Битоля са дошли в България и защо са се срещнали с президента Румен Радев и са били в българския парламент. Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски твърди, че децата от Битоля били употребени за политически цели под предлог добросъседски отношения. Пред NOVA директорът на арт студиото в Битоля Славчо Неделковски, с когото децата са пътували до България, обяви, че не е изненадан от македонските власти.

Колев: Вътрешното министерство на РСМ започна разследване срещу деца

„Програмата родителите я знаеха. Бяхме на посещението президентството и Народното събрание. Не за първи път ходим в българския парламент. Няма жалба от страна на родител, няма сигнал от дете. Всички послания от всички наши дейности е политиката да се държи надалеч от децата. Не разбирам защо прием и среща с българския президент е проблем? Ние пътувахме до Франция, запознахме се с директора на ЮНЕСКО. В РСМ – с македонския президент, запознавали сме се с генералния секретар на НАТО, с президента на Франция”, заяви Неделковски.

Заради случая предстои и самият Недковски да дава обяснения в прокуратура в Битоля. Македонските деца са от битолското художествено студио „Свети свети Кирил и Методий” и бяха в България по покана на Фондация „Българска памет” и нейния председател Милен Врабевски. Македончетата рисуваха заедно с български деца от Западните Родопи пред Народния театър. По време на престоя си групата се срещна със Симеон II и разгледа двореца „Врана“.

Първа на случая реагира бившия външен министър Екатерина Захариева. Според която не това е пътят на Северна Македония към Европейския съюз. „Удариха дъното. Искам да обърна внимание, че това е фестивал, който съществува от минимум 50 години. Децата са водени, в която ли не държава. В момента, в който ги заведоха в България, за да се обединяват чрез изкуството, изведнъж, по анонимен сигнал, се образува дело. Наистина удариха дъното”, коментира бившият външен министър Екатерина Захариева.

Младежи от България и РСМ нарисуваха мечтаното единство между страните

 Към случая не остана безразличен и председателят на българската партия в Северна Македония Петър Колев. „Това да разследваш деца и да ги подлагаш на разпити по заповед на министъра на вътрешните работи на дадена страна е класическа агресия, която няма как да не рефлектира и рефлектира и срещу България. Това е и отговорът защо за тези 30 години ние трудно успяваме да създадем нормални взаимоотношения между София и Скопие”, посочи председателят на Граждански демократичен съюз в РСМ Петър Колев.  По време на престоя си македонската група се е посетила двореца "Врана" и е разговаряла с бившия премиер на България Симеон Саксобургготски. 

По-късно от Президентството излязоха с позиция по случая:

„Във връзка с отправени журналистически въпроси прессекретариатът на държавния глава припомня прессъобщението, разпространено след края на срещата на президента Румен Радев с млади художници от България и Република Северна Македония на 4 юли 2023 г. в рамките на социалната кампания на Фондация Българска памет „От двете страни на границата“, чиято цел е да подкрепи развитието на добросъседство и приятелски отношения между двете държави и да насърчи връзките между децата и младежите. От текста всеки сам може да си направи изводи за несъстоятелността на твърденията за „политическа злоупотреба с деца“, циркулиращи в РСМ. Припомняме, че срещата беше открита за представителите на медиите. Обезпокоително е, че без значение на фактите и реалността, в РСМ отново се правят опити за целенасочена кампания срещу България и за дискредитиране на дейността на неправителствена организация, която работи за укрепването на сътрудничество между двете държави", пишат от институцията.

Министерството на външните работи изразява своята подкрепа за всички инициативи, които целят сближаване на младите хора от България и Северна Македония чрез културен и образователен обмен, се казва в позиция на външното ни минстерство. 

„Благодарение на Фондация „Българска Памет“ и с подкрепата на Министерството на външните работи на Република България, детското художествено ателие „Св. Св. Кирил и Методий“ от град Битоля реализира за поредна година серия от събития за талантливи деца от различни държави, едно от които се проведе в България“, се казва в позицията.

„Тревога и недоумение будят опитите такива положителни инициативи да бъдат представяни в отрицателен контекст в Северна Македония. Неясно е как демонстрирането на уважение от официални представители на българската държава към таланта на млади творци и четенето на световно признатия шедьовър на детската литература „Малкия принц“ от държавния глава на Република България се представя като проблем“, заявява външнополитическото ни ведомство. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook